موجود

گمرک و امنیت اقتصادی کشور

گمرک وامنیت اقتصادی کشور

تعداد
قیمت: 120,000 تومان

امروزه در جهان بین کشورها، میلیاردها دلار کالا و خدمات مبادله می‌شود و از طریق شبکه‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، ملت‌ها به یکدیگر گره خورده‌اند. بنابرین هیچ کشوری خودکفا نیست. حجم تجارت بین‌المللی نه‌تنها افزایش چشمگیری داشته است، بلکه تغییرات زیادی در الگوهای تجارت به‌وجود آمده است. حجم تجارت، به‌ویژه صادرات ارتباط تنگاتنگی با تولید ناخالص داخلی و رشد اقتصادی کشور داشته و به‌عنوان موتور محرکه تولید و اقتصاد تلقی می‌گردد. 
گمرک به‌عنوان مرزبان اقتصادی کشور در کنار سایر عوامل در تجارت بین‌الملل مانند بانک‌ها، بیمه‌ها و مؤسسات حمل‌ونقل بر زنجیره تجارت بین‌الملل نقشی اساسی دارد. اهمیت مرزبانان اقتصادی (گمرکات) در کشورهای مختلف در اجرای برنامه‌های توسعه‌ای، سیاست‌های اقتصادی و اقتدار کشورها در عرصه بین‌الملل جهت تبیین منافع کشورها و استفاده حداکثری از فرصت‌ها و منافع حاصله است، بنابراین برای حضور موفق در تجارت بین‌الملل و سازمان‌های بین‌المللی تجاری، شناخت و توجه به گمرک ضروری است.
در آغاز قرن ۲۱، تجارت بین‌المللی رشد شتابانی داشته و پیچیده‌تر شدن محیط کاری و تأثیرات آن بر اقتصاد جهانی موجب گردیده تا بحث سامان‌دهی شبکه تجارت بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. این امر سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی را بر آن داشته که برای تسهیل و روان‌سازی رویه‌های مورد اجرا در تجارت بین‌الملل اهمیت زیادی قائل شوند. در این میان نقش مؤثر گمرکات در چرخه تجارت بین‌المللی بیش از هر زمان دیگری مشخص شده است. ارائه تسهیلات لازم، هم‌زمان با انجام کنترل‌های مبادی ورودی کشورها از جمله نکات حائز اهمیتی است که در کلیه برنامه‌های سامان‌دهی تجارت بین‌الملل به نقش گمرک پرداخته است. هم‌سویی سازمان جهانی گمرک با سازمان جهانی تجارت در هدایت برنامه‌های تسهیلاتی تجارت، از جمله مصادیق اعتبار حضور پررنگ گمرک در هر کشور و تأثیر مستقیم و غیرمستقیم این حضور مؤثر در زنجیره تأمین تجارت خارجی، اقتصاد، بازخوردهای اجتماعی و... است. 
در دوران معاصر، پیچیدگی روابط در محیط بین‌المللی دولت‌ها، موجب درهم‌تنیدگی هر چه بیشتر تجارت بین‌الملل و امنیت ملی کشورها شده است. این واقعیت، پس از جنگ جهانی دوم، به‌ویژه با پایان گرفتن دوره جنگ سرد، با کاهش نسبی درجه اهمیت جنبه‌های نظامی و سیاسی امنیت ملی و افزایش اهمیت جنبه‌های دیگر، به‌خصوص بُعد اقتصادی امنیت ملی، نمودِ آشکارتری یافت. درحالی‌که در گذشته امنیت ملی معمولاً با مفهوم محدود آن به‌کار گرفته می‌شد که در چارچوب آن فقدان تجاوز خارجی مهم‌ترین ارزش امنیتی تلقی شده و به‌تبع آن، ارتش مهم‌ترین ابزار تأمین امنیت ملی محسوب می‌شد و قدرت اقتصادی فقط به‌عنوان مبنایی برای تقویت قدرت نظامی به‌حساب می‌آمد، امروزه بُعد اقتصادی امنیت ملی چنان تغییراتی یافته است که جای بُعد نظامی را گرفته و به‌تدریج به‌عنوان نقطه مرکزی امنیت ملی درآمده است. امروزه در جهان بین کشورها، میلیاردها دلار کالا و خدمات مبادله می‌شود و از طریق شبکه‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، ملت‌ها به یکدیگر گره خورده‌اند. بنابراین هیچ کشوری خودکفا نیست. حجم تجارت بین‌المللی نه‌تنها افزایش چشمگیری داشته است، بلکه تغییرات زیادی در الگوهای تجارت به‌وجود آمده است. حجم تجارت به‌ویژه صادرات ارتباط تنگاتنگی با امنیت کشور دارد.



نظرات گمرک و امنیت اقتصادی کشور

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

مشخصات کتاب

نویسنده محسن عزیزی
مجید پرپنچی
مترجم
ناشر شرکت چاپ و نشر بازرگانی
تعداد صفحات 156 صفحه
دسته بندی تاریخ بازرگانی
تاریخ انتشار 1402
شابک 9786223740459
قیمت 120,000 تومان
زبان فارسی

فهرست مطالب

گمرک-امنیتچکیده       5


مقدمه       7


فصل اول: امنیت اقتصادی       9

 مکتب کپنهاگ       13

امنیت ملی       15

امنیت اقتصادی       16

امنیت اقتصادی در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران       22


فصل دوم: تاریخچه و اهمیت گمرک در کشورها       29

تعریف گمرک       29

سازمان جهانی گمرک (WCO)       30

تاریخچه گمرک در ایران       32

ساختار تشکیلاتی گمرک       40

وظایف و اختیارات گمرک ایران       43

مقایسه موانع تعرفه‌ای در ایران و گمرکات جهان       47


فصل سوم: گمرک و شاخص امنیت اقتصادی       49

نقش گمرک ایران در شاخص‌های امنیت اقتصادی       49

شاخص نسبت میزان صادرات به واردات       53

روند صادرات، واردات و تراز تجاری بخش کشاورزی       54

تجارت کشور‌های عضو اکو (ECO)       55

گمرک ایران و تسهیل تجارت با اعضای اکو       57

ارتباط گمرک با درآمدها و پایداری درآمدهای دولت       66

گمرک و قاچاق کالا       71

پیامدهای قاچاق       74

برآورد میزان قاچاق کالا       75

مصادیق قاچاق کالا در قانون امور گمرکی       75

اقدامات گمرک ایران برای کاهش قاچاق       76

موفقیت‌های گمرک ایران در مبارزه با قاچاق کالا       80

گمرک و تولید ناخالص داخلی       81

تعرفه گمرکی، ابزار حمایتی از تولید       82

تسهیلات گمرک ایران برای حمایت از تولید داخلی       84

گمرک و مقاوم‌سازی اقتصاد       85

جایگاه گمرک ایران در شاخص عملکرد لجستیک (LPI) بانک جهانی       89


فصل چهارم: بررسی آماری تأثیر گمرک بر شاخص‌های امنیت اقتصادی       97

مقدمه       97

تشریج روش پژوهش       97

فرآیند تحقیق       98

جامعه و نمونه آماری پژوهش       99

ابزار جمع‌آوری داده‌های موردنیاز تحقیق       99

آزمون معناداری نقش گمرک در امنیت اقتصادی       105

آمار توصیفی       107

تحلیل توصیفی متغیرهای جمعیت‌شناختی       108

نتایج الگوهای تصمیم‌گیری چندمعیاره (AHP)       132


منابع و مآخذ       145

سخن مولف

ایران سپیده‌دم تاریخ و نخستین امپراتوری گیتی است. ضرورت ثبت و ضبط ارقام مالی و مالیاتی بر الواح گلی در چنین امپراتوری که بیش از دوسوم قلمرو مسکون آن زمان جهان را در برمی‌گرفت، ابداع سازوکارهای نوینی بود که امروزه با تغییر و تحولاتی، گمرک نامیده می‌شود. گمرک در همه کشورها به‌عنوان سازمانی حاکمیتی، مسئول اجرای قوانین و اخذ حقوق ورودی و خروجی و نظارت بر صادرات و واردات کالا می‌باشد. 

اهمیت گمرک در کشورها در دوران معاصر به‌واسطه تحول در نگرش به امنیت و امنیت ملی ارتقا یافته است؛ زیرا که اهمیت جنبه‌ نظامی امنیت ملی در دوران معاصر به‌تدریج کاهش یافته و جنبه‌های دیگر، به‌خصوص بُعد اقتصادی امنیت ملی، اهمیت یافته است. درحالی‌که در گذشته، امنیت ملی معمولاً فقدان تجاوز خارجی تلقی می‌شد و ارتش مهم‌ترین ابزار تأمین امنیت ملی محسوب می‌شد امروزه بُعد اقتصادی امنیت ملی تحول یافته و به‌تدریج به‌عنوان مهم‌ترین بُعد امنیت ملی تبدیل شده است. بُعد اقتصادی امنیت ملی که به امنیت اقتصادی مشهور است یکی از ابعاد اصلی امنیت ملی محسوب می‌شود. امنیت اقتصادی حمایت از منافع اقتصادی یک کشور است به‌منظور مانع ‌شدن از اقدامات، فعالیت‌ها و حوادثی که این منافع را تهدید می‌کند. گمرک به‌عنوان مرزبان اقتصادی کشور، نقش مهمی در امنیت اقتصادی کشور ایفا می‌کند. تعیین میزان نقش گمرک بر ابعاد امنیت اقتصادی و اینکه چگونه گمرک می‌تواند در جهت بهبود شاخص‌های امنیت اقتصادی مؤثر واقع گردد، چرایی این مطالعه است. براساس نظرات نخبگان فعال در سازمان گمرک و حوزه تجارت به شناسایی شاخص‌های امنیت اقتصادی پرداخته شد و طبق مطالعات صورت گرفته، مبانی نظری امنیت اقتصادی و نقش گمرک می‌توان گفت که امنیت اقتصادی دارای ابعاد و مفاهیم گسترده‌ای بوده و براساس دیدگاه‌های مختلف، شاخص‌های متفاوتی را می‌توان به‌عنوان شاخص امنیت اقتصادی تعریف کرد. اما شش شاخص اصلی امنیت اقتصادی عبارتند از: تولید ناخالص داخلی، مقاوم‌سازی اقتصاد، درآمدهای دولت، تجارت خارجی، قاچاق کالا، پایدارسازی درآمدهای دولت. بر این اساس، نقش گمرک در هر یک از ابعاد امنیت اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته است. برای تکمیل و تحکیم نتایج از روش تحلیل سلسله‌مراتبی (AHP) جهت وزن‌دهی و تعیین درجه اهمیت هر یک از شاخص‌های امنیت اقتصادی استفاده شد. نتایج نشان داد در دوره مورد بررسی، ثبات در سیاست‌گذاری‌ها و مقررات گمرکی، ایجاد پنجره واحد تجارت فرامرزی، پیاده کردن دولت الکترونیک در گمرکات، کوتاه شدن زمان انجام تشریفات گمرکی و ارائه تسهیلات ویژه و ترخیص نسیه برای شرکت‌های تولیدی در کنار سایر عوامل، در ارتقاء امنیت اقتصادی کشور مؤثر بوده است.


واژگان کلیدی: امنیت اقتصادی، مرزبان اقتصادی، قاچاق کالا، تجارت خارجی



© Copyright 2019 All Rights Reserved

طراحی سایت : نونگار پردازش

سبد خرید 0
مقایسه
0
فهرست مقایسه خالی است